Správne skladovanie potravín

Správne skladovanie potravín

Dajú sa zamraziť zemiaky? Ako skladovať vajíčka a do akého fachu v chladničke umiestniť zeleninu a mäso? Pozrime sa na to, ako správne usporiadať potraviny, zabaliť či ošetriť pred uskladnením, aby si zachovali čo najviac vitamínov a ďalších dôležitých látok.

Potraviny ukladajte do chladničky alebo mrazničky vždy zabalené. Aj zmrznuté potraviny sa odparujú, vytvárajú námrazu a osychajú. Aromatické potraviny zamrazujte oddelene od ostatných potravín.

Rozdeľte si zásuvky v mrazničke na ovocie a sladké potraviny, mäso a hotové jedlá a aromatické potraviny. Pred zmrazením potraviny naporciujte na menšie kusy, aby ste sa vyhli náročnému porciovanie už zmrznutých kusov. Znovu zmrazovať už rozmrazené potraviny je neprijateľné.

Balíčky s naporcovanými surovinami si popisujte a označte dátumom, nech je včas spotrebujete a máte prehľad, čo vlastne v chladničke a mrazničke máte.

Teplé pokrmy nechajte najskôr vychladnúť aspoň na izbovú teplotu a až potom ich vložte do mrazničky alebo chladničky. Teplé potraviny totiž vytvárajú námrazu.

Vajcia ukladáme do chladničky špičkou dole, žĺtok tak leží na bielku, nie na vzduchovej bubline. V chladničke vydrží čerstvé tri až štyri týždne.

Z príloh môžeme zamraziť cestoviny a ryžu. Zemiaky sa zamraziť nedajú, dá sa však zamraziť zemiaková kaša.
Ako rozmraziť zmrznuté potraviny

Rozmrazovanie má byť oproti zamrazovanie čo najpomalší. Ideálne v chladničke alebo na vzduchu na pracovnej ploche. Dobre rozmrazíte aj v mikrovlnnej rúre.

Určite nerozmrazujte pod horúcou vodou, pretože dochádza k strate chuti a vzhľadu. Roztopený ľad a vodu z potravín na nič nepoužívajte. Môžu obsahovať choroboplodné zárodky.

Ak sa stane vám, že kvôli výpadku prúdu alebo poruche spotrebiča potraviny sa rozpustili, uvarte ich a spotrebujte, alebo uvarené dajte opäť zamraziť. Nezmrazujte však rozmrazené bez tepelnej úpravy.
Ako predĺžiť čerstvosť

Ostanú Ak chlebíčky z večernej párty, uchovávame ich v chladničke prikryté mierne navlhčenou utierkou alebo je prikryjeme fóliou.

Šalát uchováme čerstvý celý týždeň, ak listy rozoberieme a vložíme do mikroténového vrecka. Pažítka nám zase vydrží až 14 dní, pokiaľ ju vložíme do plastového vrecka a necháme v chladničke. Ak potrebujeme uchovať zvyšnou nasekanú cibuľu, vložíme ju do plastovej krabičky, dobre uzavrieme a uložíme do chladničky.

Bylinky ukladáme do chladničky v mikroténovom sáčku.

Ak chcete si uchovať pečivo dlhšie čerstvé, zmrazte je. Pečivo takto vydrží štyri až šesť mesiacov. Rozmraziť ich nechajte v pootvorenom mikroténovom sáčku, aby nedošlo k jeho navlhnutiu ani k okorání. Potom je možné pečivo rozpiecť v mikrovlnnej či bežné rúre.

Mäso pred uložením do mrazničky vybaľte z obalu, v ktorom ste ich zakúpili, opláchnite studenou vodou, osušte a vložte do uzavretého vrecka alebo misky s vekom.

Ryby zamrazujte s vodou a ľadom. Samotnú rybu zamrazte, potom ju uložte do plastovej vaničky, zalejte vodou a zmrazte do bločku ľadu.

FacebookTwitterGoogle+Share

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *