Správne skladovanie potravín

Dajú sa zamraziť zemiaky? Ako skladovať vajíčka a do akého fachu v chladničke umiestniť zeleninu a mäso? Pozrime sa na to, ako správne usporiadať potraviny, zabaliť či ošetriť pred uskladnením, aby si zachovali čo najviac vitamínov a ďalších dôležitých látok.

Potraviny ukladajte do chladničky alebo mrazničky vždy zabalené. Aj zmrznuté potraviny sa odparujú, vytvárajú námrazu a osychajú. Aromatické potraviny zamrazujte oddelene od ostatných potravín.

Rozdeľte si zásuvky v mrazničke na ovocie a sladké potraviny, mäso a hotové jedlá a aromatické potraviny. Pred zmrazením potraviny naporciujte na menšie kusy, aby ste sa vyhli náročnému porciovanie už zmrznutých kusov. Znovu zmrazovať už rozmrazené potraviny je neprijateľné.

Balíčky s naporcovanými surovinami si popisujte a označte dátumom, nech je včas spotrebujete a máte prehľad, čo vlastne v chladničke a mrazničke máte.

Teplé pokrmy nechajte najskôr vychladnúť aspoň na izbovú teplotu a až potom ich vložte do mrazničky alebo chladničky. Teplé potraviny totiž vytvárajú námrazu.

Vajcia ukladáme do chladničky špičkou dole, žĺtok tak leží na bielku, nie na vzduchovej bubline. V chladničke vydrží čerstvé tri až štyri týždne.

Z príloh môžeme zamraziť cestoviny a ryžu. Zemiaky sa zamraziť nedajú, dá sa však zamraziť zemiaková kaša.
Ako rozmraziť zmrznuté potraviny

Rozmrazovanie má byť oproti zamrazovanie čo najpomalší. Ideálne v chladničke alebo na vzduchu na pracovnej ploche. Dobre rozmrazíte aj v mikrovlnnej rúre.

Určite nerozmrazujte pod horúcou vodou, pretože dochádza k strate chuti a vzhľadu. Roztopený ľad a vodu z potravín na nič nepoužívajte. Môžu obsahovať choroboplodné zárodky.

Ak sa stane vám, že kvôli výpadku prúdu alebo poruche spotrebiča potraviny sa rozpustili, uvarte ich a spotrebujte, alebo uvarené dajte opäť zamraziť. Nezmrazujte však rozmrazené bez tepelnej úpravy.
Ako predĺžiť čerstvosť

Ostanú Ak chlebíčky z večernej párty, uchovávame ich v chladničke prikryté mierne navlhčenou utierkou alebo je prikryjeme fóliou.

Šalát uchováme čerstvý celý týždeň, ak listy rozoberieme a vložíme do mikroténového vrecka. Pažítka nám zase vydrží až 14 dní, pokiaľ ju vložíme do plastového vrecka a necháme v chladničke. Ak potrebujeme uchovať zvyšnou nasekanú cibuľu, vložíme ju do plastovej krabičky, dobre uzavrieme a uložíme do chladničky.

Bylinky ukladáme do chladničky v mikroténovom sáčku.

Ak chcete si uchovať pečivo dlhšie čerstvé, zmrazte je. Pečivo takto vydrží štyri až šesť mesiacov. Rozmraziť ich nechajte v pootvorenom mikroténovom sáčku, aby nedošlo k jeho navlhnutiu ani k okorání. Potom je možné pečivo rozpiecť v mikrovlnnej či bežné rúre.

Mäso pred uložením do mrazničky vybaľte z obalu, v ktorom ste ich zakúpili, opláchnite studenou vodou, osušte a vložte do uzavretého vrecka alebo misky s vekom.

Ryby zamrazujte s vodou a ľadom. Samotnú rybu zamrazte, potom ju uložte do plastovej vaničky, zalejte vodou a zmrazte do bločku ľadu.

FacebookTwitterGoogle+Share

16 thoughts on “Správne skladovanie potravín

  1. Cialis 5 Milligrams Prix Wirkung Viagra Cialis Gonorrhea Meds At Walmart viagra Orlistat Without Prescription In Canada Venta De Viagra Gibraltar

  2. Viagra Quelle Efficacite cialis Want To Buy Cheapeast On Line Fluoxetine Internet Amoxicillin Cure Vaginal Infection Amoxicillin 500mg For Urinary Tract Infection

  3. Daflon Where Can I Buy Cheap Flagyl With No Prescription viagra Progesterone Secure Ordering Best Website With Free Shipping Tips Last Longer Comprare Levitra Su Internet

  4. I’m still learning from you, while I’m making my way to the top as well. I certainly love reading all that is written on your website.Keep the posts coming. I liked it!

  5. Simply want to say your article is as surprising. The clearness in your post is simply cool and i could assume you are an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please continue the rewarding work.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.