Ako správne pripraviť biftek

Aký je rozdiel medzi steakom a biftekom? Ak minútku pripravujeme z hovädzieho, môžeme ho pokojne nazvať biftekom – ide o skratku z anglického beef steak.

Dobrý steak ale môžeme pripraviť aj z mäsa bravčového, hydinového aj diviny. Čítajte zajtra, 9. 11., na ona.idnes.cz

AKÉ MÄSO SI KÚPIŤ NA STEAK

Pre úspech pri varení hrá niekoľko faktorov a nie všetky môžete ovplyvniť. Dôležité je správne uležanie mäsa (hnedá farba značí úspech) a tiež to, či je z masového, a nie mliečneho plemena.

Na bifteky si vždy kúpte to najlepšie mäso, ktoré váš mäsiar ponúka -teda sviečkovú. Dobrý obed či večeru pripravíte ale aj z výrazne lacnejšieho vysokého a nízkeho boku.

Všetky ostatné druhy hovädzieho sú na minútky nevhodné. Pri nakupovaní dajte tiež pozor, aby kúsok, ktorý vám mäsiar ponúka, išiel neskôr nakrájať cez vlákno na aspoň trochu úhľadné plátky.

Na západ od našich hraníc sa hovädzie porciuje iným spôsobom ako u nás. Názvy ako rib eye steak alebo T-bone sú pre mnohých z nás španielskou dedinou. Rib eye je plátok z boku obalený tukom s kosťou. T-bone má na jednej strane kosti roštenec a na druhej sviečkovú. Podľa mnohých gurmánov je mäso priamo “od kosti” najjemnejšie.

Biftek S ČERSTVÝM korením

Príprava: 10 minút + 15-20 minút pečenia

Pre 4 osoby

* 4 bifteky po 200-250 g zo strednej časti sviečkovice
* Soľ a čerstvo drvené farebný korenie
* 4 lyžice olivového oleja
* 1 lyžica masla
* 1 cibuľa, nakrájaná na kolieska
* 3 farebné papriky, bez semenníku, na kolieska
* 4 šampiňóny, olúpané a nakrájané na plátky
* 150 g zelených fazuliek, krátko povarených

1. Plátky mäsa roztlačíme dlaňou a upravíme späť do pôvodného tvaru a výšky. Mäso potrieme dvoma lyžicami oleja, obalíme zo všetkých strán v drvenom korení a necháme v chlade asi hodinu odležať. Medzitým si umyjeme, očistíme a nakrájame všetku zeleninu, fazuľky povaríme niekoľko minút v osolenej vode, schladíme a necháme odkvapkať.

2. Rozpálime si panvicu s lyžicou oleja a sprudka na ňom opečieme bifteky zo všetkých strán. Zmiernime plameň a dopekáme na stredne prepečený biftek celkom asi 8-10 minút pri výške mäsa zhruba 4 cm. Mäso dáme na nahriate taniere, osolíme a uchováme teplé. V druhej veľkej panvici rozohrejeme zvyšný olej a maslo a postupne opečieme nakrájanú zeleninu, huby aj predvarené fazuľky. Opraženú zeleninu dochutíme soľou a podávame s bifteky.

Tip
Pokiaľ nie je panva po pečení biftekov príliš prepálená, môžete zeleninu opekať priamo v nej, alebo bifteky aj zeleninu postupne upiecť na grilovacej panvici zľahka potreté olejom.

Biftek s mrkvou a šampiňónmi

Príprava: 15 minút + hodina odležaní + 8-10 minút pečenia

Pre 4 osoby

* 4 bifteky zo strednej časti sviečkovice po 200 g a výške asi 4 cm
* Soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie
* 3 lyžice olivového oleja
* 2 lyžice masla
* 8 šampiňónov
* 4 karotky
* 4 lyžice bieleho vína
* Citrónová šťava na dochutenie
* Hrsť nasekaného petržlenu
* 4 plátky bylinkového masla na podávanie

1. Plátky sviečkovej roztlačíme dlaňou a vytvarujeme späť do pôvodného tvaru a výšky. Mäso okoreníme, potrieme väčšinou oleja a necháme v chlade asi hodinu odležať. Šampiňóny a karotku olúpeme a očistíme, karotku nakrájame na kolieska a šampiňóny na klinky.

2. V panvici rozpálime zvyšný olej alebo potrieme rozpálenú grilovaciu panvicu trochou oleja a sprudka opečieme pripravené bifteky zo všetkých strán a dopečieme pri nižšej teplote, na stredne prepečený biftek to trvá celkom asi 4 minúty po každej strane. Upečené bifteky uchováme stranou v teple, aby nevychladla.

3. V inej panvici rozohrejeme lyžicu masla, vsypeme karotku a šampiňóny a osmažíme na miernejšom ohni. Osolíme, okoreníme, zastrekneme bielym vínom a necháme chvíľu podusiť, karotka však musí zostať krehká. Nakoniec vmiešame zvyšné maslo, dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením, stiahneme z ohňa a vmiešame usekanou petržlen. Bifteky osolíme, na každý položíme plátok bylinkového masla a podávame s karotkou a šampiňóny.

Bylinkové maslo pripravíte:
Zmiešaním zmäknutého masla so zmesou usekaný čerstvých byliniek, napr. Šalvie, oregana, tymianu, estragónu, petržlenu a pod. Dochuteného citrónovou šťavou, kôrou, uťatými kapary, nakladanými cibuľkami alebo hubami, soľou a korením. ochutené maslo zabalíme do alobalu alebo fólie, vytvarujeme do valčeka a necháme v chladničke stuhnúť.

HOVÄDZIE STEAK S ananásový-zázvorovou OMÁČKOU

Príprava: 20 minút + 6-10 minút pečenia

Pre 4 osoby

* 4 steak zo sviečkovice po 150-200 g
* 3 lyžice olivového oleja
* 1 lyžica worcesterskej omáčky
* Soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie
* Niekoľko listov šalátu na podávanie
* Skrojky citróna na podávanie
* 2-4 lyžice nakladaného zeleného korenia na podávanie

Na omáčku:
* 1 malý ananás alebo polka veľkého
* 2-3cm kúsok čerstvého zázvoru
* Med na dochutenie
* Citrónová šťava na dochutenie
* Štipka soli
* 1 lyžička olivového oleja

FacebookTwitterGoogle+Share

22 thoughts on “Ako správne pripraviť biftek

  1. 837119 416733Attractive portion of content. I merely stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that I get in fact loved account your weblog posts. Anyway I will likely be subscribing to your augment and even I success you get admission to constantly speedily. 33990

  2. 782938 642625I discovered your weblog website internet site on the search engines and check several of your early posts. Always preserve up the quite good operate. I recently additional increase Rss to my MSN News Reader. Searching for toward reading much more on your part later on! 936411

  3. 422110 244287There is noticeably a great deal to realize about this. I suppose you created certain nice points in capabilities also. 765536

  4. 348991 713382Hello! I could have sworn Ive been to this internet site before but following browsing through some with the post I realized its new to me. Nonetheless, Im surely happy I identified it and Ill be book-marking and checking back often! 854407

  5. 226363 916416Basically a smiling visitor here to share the love (:, btw outstanding style . “Audacity, a lot more audacity and always audacity.” by Georges Jacques Danton. 504773

  6. 598108 331591You produced some decent points there. I looked on the net towards the concern and identified most people go together with together along with your web website. 434149

  7. 931533 884082Gems form the internet […]very few websites that happen to be detailed below, from our point of view are undoubtedly properly worth checking out[…] 508820

  8. 546061 403444Thank you for the auspicious writeup. It in truth used to be a amusement account it. Glance complex to much more added agreeable from you! Nonetheless, how could we be in contact? 735994

  9. 129222 142275I enjoy the look of your website. I recently built mine and I was searching for some tips for my internet site and you gave me several. Could I ask you whether you developed the web site by youself? 430719

  10. 931414 237786Good to be visiting your weblog once a lot more, it continues to be months for me. Nicely this post that ive been waited for so lengthy. I want this write-up to total my assignment within the university, and it has exact same topic together along with your post. Thanks, terrific share. 277876

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.