Ako správne pripraviť biftek

Ako správne pripraviť biftek

Aký je rozdiel medzi steakom a biftekom? Ak minútku pripravujeme z hovädzieho, môžeme ho pokojne nazvať biftekom – ide o skratku z anglického beef steak.

Dobrý steak ale môžeme pripraviť aj z mäsa bravčového, hydinového aj diviny. Čítajte zajtra, 9. 11., na ona.idnes.cz

AKÉ MÄSO SI KÚPIŤ NA STEAK

Pre úspech pri varení hrá niekoľko faktorov a nie všetky môžete ovplyvniť. Dôležité je správne uležanie mäsa (hnedá farba značí úspech) a tiež to, či je z masového, a nie mliečneho plemena.

Na bifteky si vždy kúpte to najlepšie mäso, ktoré váš mäsiar ponúka -teda sviečkovú. Dobrý obed či večeru pripravíte ale aj z výrazne lacnejšieho vysokého a nízkeho boku.

Všetky ostatné druhy hovädzieho sú na minútky nevhodné. Pri nakupovaní dajte tiež pozor, aby kúsok, ktorý vám mäsiar ponúka, išiel neskôr nakrájať cez vlákno na aspoň trochu úhľadné plátky.

Na západ od našich hraníc sa hovädzie porciuje iným spôsobom ako u nás. Názvy ako rib eye steak alebo T-bone sú pre mnohých z nás španielskou dedinou. Rib eye je plátok z boku obalený tukom s kosťou. T-bone má na jednej strane kosti roštenec a na druhej sviečkovú. Podľa mnohých gurmánov je mäso priamo “od kosti” najjemnejšie.

Biftek S ČERSTVÝM korením

Príprava: 10 minút + 15-20 minút pečenia

Pre 4 osoby

* 4 bifteky po 200-250 g zo strednej časti sviečkovice
* Soľ a čerstvo drvené farebný korenie
* 4 lyžice olivového oleja
* 1 lyžica masla
* 1 cibuľa, nakrájaná na kolieska
* 3 farebné papriky, bez semenníku, na kolieska
* 4 šampiňóny, olúpané a nakrájané na plátky
* 150 g zelených fazuliek, krátko povarených

1. Plátky mäsa roztlačíme dlaňou a upravíme späť do pôvodného tvaru a výšky. Mäso potrieme dvoma lyžicami oleja, obalíme zo všetkých strán v drvenom korení a necháme v chlade asi hodinu odležať. Medzitým si umyjeme, očistíme a nakrájame všetku zeleninu, fazuľky povaríme niekoľko minút v osolenej vode, schladíme a necháme odkvapkať.

2. Rozpálime si panvicu s lyžicou oleja a sprudka na ňom opečieme bifteky zo všetkých strán. Zmiernime plameň a dopekáme na stredne prepečený biftek celkom asi 8-10 minút pri výške mäsa zhruba 4 cm. Mäso dáme na nahriate taniere, osolíme a uchováme teplé. V druhej veľkej panvici rozohrejeme zvyšný olej a maslo a postupne opečieme nakrájanú zeleninu, huby aj predvarené fazuľky. Opraženú zeleninu dochutíme soľou a podávame s bifteky.

Tip
Pokiaľ nie je panva po pečení biftekov príliš prepálená, môžete zeleninu opekať priamo v nej, alebo bifteky aj zeleninu postupne upiecť na grilovacej panvici zľahka potreté olejom.

Biftek s mrkvou a šampiňónmi

Príprava: 15 minút + hodina odležaní + 8-10 minút pečenia

Pre 4 osoby

* 4 bifteky zo strednej časti sviečkovice po 200 g a výške asi 4 cm
* Soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie
* 3 lyžice olivového oleja
* 2 lyžice masla
* 8 šampiňónov
* 4 karotky
* 4 lyžice bieleho vína
* Citrónová šťava na dochutenie
* Hrsť nasekaného petržlenu
* 4 plátky bylinkového masla na podávanie

1. Plátky sviečkovej roztlačíme dlaňou a vytvarujeme späť do pôvodného tvaru a výšky. Mäso okoreníme, potrieme väčšinou oleja a necháme v chlade asi hodinu odležať. Šampiňóny a karotku olúpeme a očistíme, karotku nakrájame na kolieska a šampiňóny na klinky.

2. V panvici rozpálime zvyšný olej alebo potrieme rozpálenú grilovaciu panvicu trochou oleja a sprudka opečieme pripravené bifteky zo všetkých strán a dopečieme pri nižšej teplote, na stredne prepečený biftek to trvá celkom asi 4 minúty po každej strane. Upečené bifteky uchováme stranou v teple, aby nevychladla.

3. V inej panvici rozohrejeme lyžicu masla, vsypeme karotku a šampiňóny a osmažíme na miernejšom ohni. Osolíme, okoreníme, zastrekneme bielym vínom a necháme chvíľu podusiť, karotka však musí zostať krehká. Nakoniec vmiešame zvyšné maslo, dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením, stiahneme z ohňa a vmiešame usekanou petržlen. Bifteky osolíme, na každý položíme plátok bylinkového masla a podávame s karotkou a šampiňóny.

Bylinkové maslo pripravíte:
Zmiešaním zmäknutého masla so zmesou usekaný čerstvých byliniek, napr. Šalvie, oregana, tymianu, estragónu, petržlenu a pod. Dochuteného citrónovou šťavou, kôrou, uťatými kapary, nakladanými cibuľkami alebo hubami, soľou a korením. ochutené maslo zabalíme do alobalu alebo fólie, vytvarujeme do valčeka a necháme v chladničke stuhnúť.

HOVÄDZIE STEAK S ananásový-zázvorovou OMÁČKOU

Príprava: 20 minút + 6-10 minút pečenia

Pre 4 osoby

* 4 steak zo sviečkovice po 150-200 g
* 3 lyžice olivového oleja
* 1 lyžica worcesterskej omáčky
* Soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie
* Niekoľko listov šalátu na podávanie
* Skrojky citróna na podávanie
* 2-4 lyžice nakladaného zeleného korenia na podávanie

Na omáčku:
* 1 malý ananás alebo polka veľkého
* 2-3cm kúsok čerstvého zázvoru
* Med na dochutenie
* Citrónová šťava na dochutenie
* Štipka soli
* 1 lyžička olivového oleja

FacebookTwitterGoogle+Share

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *