Sila medvedieho cesnaku

Sila medvedieho cesnaku

Mrazivé dni nás pozvoľna opúšťa a všetko sa začne pomaly zelenať. To tiež znamená, že sa v záhradách a lesoch začnú objavovať všemocné byliny, ktoré majú pre náš organizmus neskutočný prínos či už svojimi liečivými vlastnosťami, hromadou vitamínov, ktoré obsahujú a ktoré nám po zime chýba, a alebo vlastnosťami detoxikačnými, ktorý si tiež určite zaslúžime .

Skoro na jar ešte predtým, než sa na stromoch zazelenajú nové listy, môžeme v tienistých miestach, listnatých lesoch a na brehoch potokov nájsť medvedí cesnak čiže Allium ursinum. Často sa s ním môžeme stretnúť aj v záhradách a parkoch, kde býva pestovaný ako rastlina okrasná. Pre jeho účinky zbierame väčšinou listy a to v čase, než začne medvedí cesnak kvitnúť, pretože kvitnutím sa jeho liečivá sila pomaly vytráca. Medvedí cesnak môžeme považovať za jeden z najväčších jarných životabudičov. Je to taký malý zázrak, na ktorom sa len ťažko hľadajú negatíva. Jeho liečebné účinky sú naozaj blahodarné, má širokú škálu spracovanie a báječne chutí! Tu Vám prinášame dôvody, prečo medvedí cesnak rozhodne áno:

má vysoký obsah vitamínu C, mimo to obsahuje aj vitamíny A, B a stopové prvky ako je železo, horčík, vápnik, zinok a iné.

je prírodným antibiotikom, antimykotikum a je antibakteriálny

má detoxikačné účinky, čistí pečeň a celé telo od škodlivých látok

skvele pôsobí proti jarnej únave

pomáha pri príznakoch chrípky a nahlazení, pri chorobách dýchacej sústavy

blahodárne pôsobí tiež na tráviacu sústavu, zlepšuje črevnú flóru a zabraňuje infekciám, pomáha pri nadúvaní a zápche

ako detoxikant pôsobí tiež na obličky a močový mechúr, má močopudné účinky

výborné účinky má tiež na cievnu sústavu, podporuje činnosť srdca, reguluje krvný tlak a čistí krv

Použitie medvedieho cesnaku v kuchyni je naozaj všestranné. Môžete ho využiť na dochutenie mäsa, do šalátov, polievok, vyrobiť si maslo s medvedím cesnakom, nátierky a mnoho ďalších. Pre možnosť využitia medvedieho cesnak tiež mimo jeho sezónu je najlepšie urobiť si z neho pesto, ktoré nám pri dobrom skladovaní vydrží do budúceho jari.

Medvedí cesnak je možné zbierať vo voľnej prírode, len je potrebné dať pozor, aby sme ho nezbieral v chránenej oblasti, kde je akýkoľvek zber zakázaný. Zbierajú sa iba listy bez cibuliek, aby mohol vyrásť ďalší rok nový. Listy medvedieho cesnaku sú veľmi podobné konvalinkou vonné, ktorá je jedovatá. Čuch vás ale iste nesklame, už keď sa budete blížiť k miestu výskytu medvedieho cesnaku, ucítite jeho príjemnú cesnakovou vôňu, ktorá je úplne nezameniteľná.

FacebookTwitterGoogle+Share

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *