Ideálny čas na cestu do Thajska

Ideálny čas na cestu do Thajska

Tri ročné obdobia – Thajsko je typickou tropickou krajinou. Tunajšie klíma je ovplyvnené monzúny, ktorý vytvárajú tri ročné obdobia v severnom, severovýchodnom a strednom Thajsku a dve ročné obdobia v južnom Thajsku. Tri ročné obdobia sa skladajú z obdobia tepla a vlhka, obdobia chladného a sucha a obdobie dažďov.
1. Teplé obdobie – je sprevádzané vysokými teplotami a tiež vyššou vlhkosťou, čo robí návštevu Thajska pre niekoho tomto období neznesiteľnou. Trvá od marca do mája až júna. Niet preto divu, že všetky dôležité sviatky konajúce sa v tomto období sú späté s osviežujúcou vodou.
2. Obdobie dažďov – obvykle jún až október – sa prejavuje veľkou poľnohospodárskou aktivitou, pôda je mäkká, nastáva najlepšie obdobie pre stávkovanie ryže. Táto doba je najlepšie pre pozorovanie rôznych náboženských a kultúrnych festivalov. V tejto dobe prichádzajú nepravidelné, ale silné, juhozápadnej monzúny z Indického oceánu. Prší väčšinou popoludní, ale ani ranné dažde nie sú výnimkou. Obdobie dažďov je určované monzúnovými vetry, v juhovýchodnej Ázie veje juhovýchodnej monzum (vietor z juhovýchodu, nie smerom na juhovýchod!) Od mája do októbra a od novembra do apríla veje severovýchodnej monzún. Avšak napríklad ostrov Ko Samui, provincia Nakhon Si Thammarat a Songkhla sú pred monzúnom chránené.
3. Chladné obdobie – chladné naozaj v úvodzovkách, pretože teploty cez deň sa pohybujú okolo 30 ° C. Je to najvhodnejší čas pre návštevu Thajska. Rieky a vodopády majú dostatok vody a celá krajina sa krásne zelená po výdatných dažďoch. Toto turisticky ideálne obdobie trvá od novembra do marca. Všeobecne platí, že čím viac postupujete na juh, tým kratšie je obdobie sucha. Od Chiang Mai smerom na sever trvá obdobie sucha 6 mesiacov (listopada – máj), vo väčšine strednej a severovýchodnej časti Thajska trvá sucho a chladno 5 mesiacov (december – máj), na severe polostrova tri mesiace (marec – máj), a pod Surat Thani dokonca len dva mesiace (marec – apríl).

FacebookTwitterGoogle+Share

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *