Podľa čoho vybrať vhodnú panvicu?

Rýchle jedlo pripravené na panvici býva častou záchranou v mnohých domácnostiach. Panvice sú jednoducho tým druhom kuchynského riadu, bez ktorého by sme sa v mnohých situáciách nezaobišli. Čo všetko je dobré zohľadniť pri ich výbere?

Použitý materiál

Alfou a omegou dobrej panvice je materiál. Ak požadujete panvicu s univerzálnym použitím na rôznych druhoch šporákov, voľte liatinovú. Je síce ťažšia, ale skvelá na grilovanie, varenie omáčok či dusenie. Nestarnúcou klasikou sú nerezové panvice, ktoré rovnomerne rozvádzajú teplo a sú použiteľné aj na indukčných sporákoch, kde to však stále vyhrávajú panvice na indukciu, zhotovené špeciálne pre tento typ sporákov.

Povrch

Práve povrch panvice je miestom, ktoré pri vysokých teplotách prichádza do kontaktu s potravinami. Mal by preto byť nelepivý a odolný nie len voči vysokej teplote, ale v ideálnom prípade aj proti poškriabaniu kovovými predmetmi (vidličkou alebo obracačkou). Toto spĺňajú napríklad panvice, ktorých povrch obsahuje prímes titánu. Populárne sú ale tiež keramické panvice.

Veľkosť a hĺbka

Pri kúpe panvice záleží nie len na veľkosti, ale aj hĺbke. Najmä v prípade, že na panvici budete pripravovať jedlá pre viac ako jedného či dvoch stravníkov. Čo sa priemeru týka, bežne dostanete panvice s priemerom 26 – 28cm. Na tých sa už dá pripraviť celkom bohatý obed. Záleží však aj od dostatočnej hĺbky panvice., od ktorej napríklad závisí aj rýchlosť, respektíve čas, za ktorý sa panvica rozohreje.

Držadlo

Moderné panvice patria medzi kuchynské potreby, ktoré v súčasnosti slúžia okrem iného aj na zapekanie v rúre. Ak máte takéto pokrmy radi aj vy, pri kúpe panvice dohliadnite na to, aby jej rúčka bola dostatočne izolovaná. To znamená, aby sa pri zapekaní v rúre neroztavila. K panvici je vhodné prikúpiť aj pokrievku. Využiť ju môžete taktiež pri zapekaní, v takom prípade by však mala mať antikorový hmatník.

FacebookTwitterGoogle+Share

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *