Avokádo

Avokádo je plodom hruškovica amerického, stále zeleného stromu, ktorý dorastá do výšky 16 metrov. V porovnaní s iným čerstvým ovocím avokádo obsahuje relatívne málo vody. Menej ju majú len banány a olivy. To značí, že je to koncentrovaný plod s vysokou nutričnou a kalorickou hodnotou.
avokádo

Spolu s olivami je avokádo ovocím najbohatším na tuky. Kyselina olejová je v avokáde, rovnako ako v olivovom oleji, najviac zastúpená mastná kyselina. Fosfolipidy sú tuky, ktoré vo svojej molekule obsahujú fosfor a plní veľmi dôležité funkcie v nervovej sústave. Voľné mastné kyseliny, ktorých je v avokáde len veľmi malé množstvo, dávajú ovociu typickú arómu.

Z vyššie uvedených údajov vyplýva, že avokádo obsahuje tuky vysokej biologickej hodnoty, ktoré sú prevažne nenasýtené a rovnako ako v prípade ostatných rastlinných potravín neobsahujú cholesterol. Avokádo je tiež mimoriadne bohaté na proteíny a obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny.

Keďže čerstvé avokádo obsahuje 2 mg na 100 g ekvivalentu alfa-tokoferolu, je najbohatším druhom ovocia na obsah vitamínu E. Po tejto stránke sa mu nevyrovná žiadny zo živočíšnych produktov. Z rastlinných potravín majú väčší obsah vitamínu E len olejnaté orechy, pšeničné klíčky a olivy. Tento dôležitý vitamín nielenže podporuje reprodukčné sústavu, ale ako antioxidant chráni aj pred rakovinou a starnutím buniek.

Avokádo a banány sú najbohatšie na obsah vitamínu B6. Avokádo má z celej ovocnej ríše najvyšší obsah železa. Je to jeden z najvýživnejších druhov ovocia, aké existujú. Výnimočné vlastnosti, lahodná chuť a všestranné kuchynské využitie vysvetľujú jeho dôležitú úlohu v strave predkolumbovských obyvateľov Ameriky, ktorí ho používali namiesto mäsa. Avokádo je aj veľmi bohaté na vlákninu (5%). Pre svoju nutričnú hodnotu a terapeutické vlastnosti patrí k najviac ceneným druhom ovocia.

V roku 1960 W. C. Grant zistil, že konzumáciou avokáda – plodu, ktorý je veľmi bohatý na tuky – sa hladina cholesterolu nezvyšuje, ale znižuje. K tomuto zisteniu dospel na základe výskumu, pri ktorom 16 mužov vo veku 27 až 72 rokov jedlo rozdielne množstvo avokáda denne (od pol do jedného a pol kusu). V priebehu experimentu došlo u polovice skúmaných osôb k zníženiu hladiny cholesterolu v krvi a zvýšenú ju nemal nikto.

Neskôr, v roku 1992 prebehol podobný výskum vo Všeobecnej nemocnici v Morelia v Mexiku. V tomto prípade strava obsahovala 30% kalórií vo forme tukov, pričom 75% z tohto množstva pochádzalo z avokáda. Po dvoch týždňoch došlo k výraznému zníženiu hladiny cholesterolu, predovšetkým typu LDL (cholesterol spojený s lipoproteíny s nízkou hustotou, tzv. Zlý cholesterol). Ďalej sa znížila hladina triglyceridov v krvnej plazme (triglyceridy sú tuky nachádzajúce sa v krvi).

Je prekvapivé, že konzumácia ovocia, ktoré je bohaté na triglyceridy, v skutočnosti hladinu tohto typu tuku v krvi znižuje. Tento poznatok je jednou z dobrých správ, o ktoré v rastlinnej ríši nie je núdza. Hypolipidemický účinok (znižovanie hladiny tukov v krvi) avokáda môže byť spôsobený vyrovnaným zložením mastných kyselín alebo vysokým obsahom vlákniny, ale je možné, že má aj nejaké iné, nám zatiaľ neznámej príčiny. Na základe uvedených poznatkov sa pravidelná konzumácia avokáda odporúča všetkým, ktorí majú zvýšenú hladinu cholesterolu v krvi alebo trpia akýmkoľvek iným druhom hypolipidemie (zvýšená hladina tukov v krvi).

Avokádo je vhodným doplnkom liečby artériosklerózy, hypertenzie a ischemickej choroby srdca. Je to dané jednak jeho výrazným hypolipidemickými účinkom a jednak malým obsahom sodíka a veľkým množstvom draslíka.

Železo z avokáda sa pomerne dobre vstrebáva; preto sa odporúča všetkým, ktorí ho potrebujú viac, teda adolescentom (hlavne dievčatám) a tehotným ženám.

Avokádo by mal do svojej stravy zahrnúť každý, kto trpí anémiou v dôsledku straty krvi alebo nedostatku železa. Za normálnych okolností je železo v rastlinnej strave (nehemové železo) ťažšie stráviteľné ako železo zo živočíšnych zdrojov (hemové železo), ale vďaka tomu, že avokádo obsahuje vitamín C, jeho železo sa v tele absorbuje lepšie ako z ostatných druhov rastlinných potravín. Pri klasickom pokuse boli potkanom s anémiou podávané rôzne dávky avokáda. Došlo k nárastu hemoglobínu, ktorý bol priamo úmerný podávanému množstvo avokáda. Na základe tohto výskumu možno povedať, že avokádo významne prispieva k ústupu anémie.

Avokádo obsahuje tuky ako kyselinu linolovú a fosfolipidy, ktoré sú veľmi dôležité pre metabolizmus nervovej sústavy. Okrem toho je mimoriadne bohaté na vitamín B6, ktorý je dôležitý pre správnu funkciu neurónov. Preto avokádo prináša úľavu ľuďom trpiacim nervozitou, podráždenosťou alebo depresiou.

Avokádo je zásadité a má zvláčňujúci a ochranný účinok na sliznicu. Je ideálnym doplnkom stravy ľudí, ktorí majú žalúdočné vredy alebo gastritídu.

FacebookTwitterGoogle+Share

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *